Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои 150-то представление на „Господин Ибрахим и цветята на Корана“

Мариус Донкин: Любовта е единственият път към спасението

Снимка: old.nationaltheatre.bg

На първи декември на Сцената на 4-тия етаж на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин ще изиграе 150-тото си представление на пиесата „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Билетите за спектакъла са разпродадени до месец март 2016 г. Играейки този спектакъл вече 11 години се питам защо продължава да бъде толкова актуален, сподели в разговор по „Хоризонт“ актьорът и режисьор Мариус Донкин:

Дали Ерик-Еманюел Шмит наистина е толкова гениален в прозренията си или ние хората не сме успели за тези години от написването на текста поне малко да се променим…

На преден план в това представление е любовта, за да няма нито религиозни, нито икономически пречки между хората, разказа актьорът. По думите му, ако успеем да изключим агресията, която винаги може да роди само агресия и нищо друго, ако въдворим в отношенията си толерантността, взаимопомощта, милосърдието, ще ни бъде отговорено по същия начин

Занимавал съм се с тази друга религия покрай текста, който правя, за да може човек да има по-голямо разбиране и по-голяма дълбочина, разказа още Мариус Донкин:

Аз съм син на свещеник и трябва да ви кажа, че декалогът в исляма така, както е написан в Корана, не се различава много от декалога, който е при нас в Библията. Разбира се, има хора в тази религия, които могат да се поддадат на различни изкушения и да се превърнат в маниаци, които биха могли да извършат безумията, които се извършиха сега… които се надявам да не продължат, а да въдворим любовта, защото това е единственият път, който може да ни спаси.

Историята в „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се развива около съдбата на малко еврейско момче на 11 години, което остава самотно в този свят и намира човешката, бащината, родителската грижа в лицето на един мюсюлманин, в резултат на което се изгражда като човек. Радвам се, че чрез този текст и аз бих могъл да говоря за това, каза още Мариус Донкин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна