Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Паскуо: Не трябва бежанците да се приравняват с терористите

Снимка: БТА

Тезата, че терористи могат да се представят за кандидати за убежище, за жалост беше потвърдена в рамките на разследваните на атентатите в Париж. Защото явно един от атентаторите е минал през Гърция и дошъл по Балканския миграционен път. Без да е сигурно какви са мащабите на тази тенденция, това обяснява промяната в тона на някои правителства. Това каза за предаването "Събота 150" по Програма "Хоризонт" френският експерт по миграцията Ив Паскуо, който е и директор на Програмата по миграция и мобилност към Европейския политически център в Брюксел.

Прилагането на механизма за разпределение на бежанци в ЕС ще станат още по-сложни сега. Към това се прибавя позицията на Словакия, подкрепяна от Унгария, която ще обжалва пред съда на ЕС решението за квотната система на разпределение. Няколко членки на Съюза вече публично изразиха нежелание да приемат бежанци-мюсюлмани. Възможно е тези настроения да се засилят. Но този въпрос трябва да се разглежда в дългосрочен план.

Както каза в петък по време на паметната церемония в Париж президентът на републиката Франсоа Оланд, „тези актове са извършени в името на луда кауза и на един предаден бог“. В действителност не трябва бежанците да се приравняват с терористите.

Бежанците, както и хората, които предишни години са бягали от войни в Европа, имат правото да получат хуманитарен статут и да са обект на политика за интеграция. Гледайки техния брой обаче, наистина става дума за едно голямо предизвикателство пред държавите от ЕС. Ще са нужни усилия както от държавните администрации и самите бежанци, така и от приемащите ги общества.

Според Ив Паскуо преговорите между Турция и лидерите на ЕС в неделя също ще бъдат доста сложни:

Разговорите изглежда се концентрират върху три точки – визовата либерализация за турски граждани, финансовата помощ на ЕС за бежанците в Турция и отваряне на нови глави в процеса на преговори за членство на страната. Общите линии са известни, остава да се договорят детайлите. Само можем да се надяваме да се стигне до споразумение, защото Турция е решаващ фактор при управлението на сирийската и бежанската криза.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна