Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на казани за ракия от Пловдивско излязоха на протест

| обновено на 04.12.15 в 15:56
Снимка: Христо Гинев
Със скандирания "Не на лобистките закони“ собственици на казани за ракия протестираха в Пловдив пред Общината. Недоволството им е срещу приетите вече законодателни промени, които ги задължават да се регистрират като данъчни складове, ако имат казани над 500 литра, и ги ограничават да не работят за времето от януари до юли.

Според протестиращите новите правила ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделните казани.

Регистрираните казани за периода от януари до юни, в който е забранено да се вари ракия, няма да получи държавата пари от акциз, от осигуровки и всъщност няма логика в закона, че се приема, за да се съберат повече пари за бюджета.


Съкращаването на периода за варене на ракия е недомислие, промените обслужват единствено големите фирми и бяха приети, без да бъдем поканени на обсъжданията, заявиха протестиращите.

Принуждаваме се да продаваме казани, подчертаха от своя страна собственици на малки казанджийници от Панагюрище, които също се включиха в протеста.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна