Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Карастоянова: Нямам отношения с производители на алкохол

Снимка: БГНЕС
Депутатът от Патриотичния фронт Полина Карастоянова заяви, че към момента няма отношения с производители на спиртни напитки и е подкрепила текста, ограничаващ производството на домашна ракия, защото той е в подкрепа на икономиката:

И днес, ако имам възможността да го направя, аз бих била вносител отново на това предложение, защото то е професионално, аргументирано, има много ясни мотиви. Бих подкрепила всяка законодателна инициатива, която има за цел с финансово-икономически мерки да дисциплинира пазара и да ограничи дела на сивия сектор в българската икономика. Моят тип подкрепа е бил единствено и само по финансово-икономически съобръжения.

Валери Симеонов не е водил разговор с мен. Той направи вчерашното изявление спонтанно и без да информира парламентарната група. Когато има една тенденция на намаляване на подкрепата и тя е потвърдена през последните избори, обикновено се търсят други поводи, за да може да се компенсира този тип резултати.

Другият депутат, подкрепил закона за промени на акцизите, Емил Димитров–Ревизоро защити Карастоянова и обясни кой и как е предложил изменението на текста за домашна ракия:

Кой предложи закона? Тези хора, които работят, които изкупуват 200 000 тона грозде, които плащат на работниците. Там има профсъюзи, инспекции по труда, които плащат данъци и които лепят бандероли и които накрая внасят в държавата 185 милиона лева. Тези пари са влезли. Всичките останали ги няма. Тези хора дойдоха и направиха предложение – „Ние работим всяка година, плащаме заплати и осигуровки и внасяме в бюджета 185 милиона, какво става с останалите 70% нелегално производство в България? Искаме да има правила и за тях.“ И това е за тези, които имат поредица от казани, и правят огромни количества алкохол, а не дядо на село.

Вчера Валери Симеонов свали политическото си доверие от Карастоянова и я обвини в лобизъм, а другият съпредседател на Парламентарната група на ПФ Красимир Каракачанов застана зад нея.

Днес, след изявлението на Поли Карастоянова, Валери Симеонов заяви, че ако ВМРО иска да загуби голяма част от поддръжниците си, до продължава да поддържа този пагубен за българските традиции закон.

Нека изчакаме вторник, да видим и тогава да коментираме. Няма драма. Сега, колко са, повече ли са, по-малко ли са, ще видим. Ще се преброим във вторник, коментира Валери Симеонов.

Следващата седмица на заседание на парламентарната група на ПФ  ще стане ясно дали Полина Карастоянова ще остане в нея.

Целия репортаж на Румяна Василева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна