Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ориета Капони: Венецуелската система за машинно гласуване не допуска злоупотреби

Ориета Капони, посланик на Венецуела в България
Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуела избира нов парламент утре, на 6 декември. Страната е поляризирана. Привържениците на президента Николас Мадуро са решени да запазят парламентарното мнозинство на проправителствените партии, а опозицията е амбицирана да обърне баланса в своя полза. Целта й е след това да предприеме парламентарно отстраняване на държавния глава от поста му. Някои от опозиционните лидери обаче отсега предричат манипулиране на изборните резултати.

Дали това е възможно при венецуелската система за гласуване, която е електронна и машинна, и как точно функционира тя? Тези въпроси Къдринка Къдринова зададе на посланика на Венецуела у нас Нейно Превъзходителство Ориета Капони в предаването "Събота 150".

Посланик Капони припомни, че венецуелската избирателна система е била определяна от специалисти в организирането на избори от различни страни, включително от бившия президент на САЩ Джими Картър, като една от най-сигурните в света.

Венецуелската избирателна система е напълно автоматизирана. Гласуването се извършва чрез машина, която не само отчита вота по електронен път, но и разпечатва хартиена бюлетина, произведена от специална защитена хартия, подобна на онази, която се използва за банкноти. Бюлетината се пуска в традиционна урна и това позволява по-късно да се правят проверки дали електронният вот отговаря на вота с бюлетината, обясни посланик Капони. Тя припомни, че във всички 17 изборни процеса, проведени във Венецуела през последните 15 години, никога не е имало разминаване между електорнния вот и вота в урните.

Досега са извършвани над 20 проверки на системата - преди, по време на изборния процес и след приключването му.
Тези проверки се осъществяват от представители на всички партии, които участват в изборите.
Има случаи, когато определени политически сили, недоволни от получените от тях гласове, говорят за измама. Включително и сега предварително се отправят подобни обвинения. Но това е абсурдно. Както казах, техни представители са участвали и продължават да участват във всички проверки,
подчерта посланик Ориета Капони.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна