Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Дори и да има скок на цената на тока при либерализацията на пазара, то няма да е задълго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на енергийните услуги, освобождаването на пазара на електроенергия, възможностите за развитие на електроенергийния и газовия сектори и ключовите енергийни проекти с българско участие са темите на започващата днес в София конференция "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?"
 

Днешната конференция ще акцентира върху обстоятелства, които на всяка цена трябва да си припомним, и въпроси, които все още нямат отговор, каза в предаването "Преди всички" Славчо Нейков – председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Той подчерта, че не трябва да се забравя фактът, че енергийният сектор не е социален, а пазарен. Според Нейков няма да се стигне до по-високи цени на тока при либерализация на пазара на електроенергия:

От страна на правителството, парламента и регулатора бяха предприети доста сериозни компенсаторни стъпки с цел намаляване на пробойните в сектора, от една страна. От друга страна, регулаторът промени правилата за търговия с електрическа енергия. На трето място, не трябва да забравяме, че българският електроенергиен пазар е част от европейския. Такъв тип отклонения от цените, такъв тип подскоци не са забелязани. В това отношение аз споделям становището на министър Петкова (Теменужка Петкова – бел.ред), че може да има някакъв първоначален скок, с няколко процента, но след това нещата ще се нормализират.

До 11-и декември в България ще бъдат експерти от Световната банка, които трябва да помогнат да бъде избран моделът на либерализация на пазара на електроенергия.

Славчо Нейков коментира, че изборът на модел ще има много важна роля по отношение на това как ще се развие процесът на ценообразуване.

Трябва държавата да създаде възможност да се появят повече производители на електроенергия, които да се конкурират на пазара. В момента в страната има трима големи производители, които доставят около 85% от електроенергията на свободния пазар. Така че КЕВР и държавата, като цяло, включително и чрез съответните нормативни промени, трябва да продължат вече предприети стъпки за насърчаване на конкуренцията между производители и постепенно извеждане на пазара и на други такива, включително и тези с дългосрочни договори, заяви Нейков.

Цялото интервю със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени