Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на личните лекари и зъболекари в страната намалява

Намалява броят на личните лекари и зъболекари в страната. Това сочи анализ на експертите в Здравната каса. Мнението беше изказано на дискусия за дейността на структурата. Най-честите нарушения по сигнали на пациенти са отказ от направление и искане за доплащане.

Около 14 000 проверки са извършени от Здравната каса в извънболничната помощ за тази година, като най-честите нарушения са в частта оказване на медицинска помощ.

3600 са били личните лекари и групови практики през тази година. Средно за страната един личен лекар е избран от 1700 лица, като Кърджали е с най-ниската осигуреност от лични лекари, а с най-висока осигуреност е Плевен. Това съобщи д.-р Галя Йорданова – директор „Извънболнична помощ“ в Здравната каса. За изминалата година на един лекар по дентална медицина се падат 1169 осигурени лица. Най-много са зъболекарите в Пловдив и София-град, най-малко в Търговище.

491 жалби са получени в Здравната каса за тази година при 363 извършени проверки. 189 от тях са основателни, 201 са неоснователни.

Д-р Страшимир Генов – директор „Болнична помощ“ каза, че от началото на годината до октомври са прекратени договорите с 5 лечебни заведения, работещи по Здравна каса. Същевременно се наблюдава нарастване на броя на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с Касата, както и нарастване на обема нови дейности за старите лечебни заведения.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени