Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Николова: "Анатомия на кризата" развенчава мита, че кризата от 2009-а г. е била най-тежката в историята

Снимка: БГНЕС

"Анатомия на кризата" - десет автора от Института за пазарна икономика (ИПИ) в една книга за икономическата криза в България. Премиерата на книгата ще се състои на 8-и декември от 18.00 часа в литературен клуб “Перото” (до билетен център НДК).

Замисълът на тази книга се роди в началото на тази година от мои колеги в Института за пазарна икономика. Взехме повод от една по-ранна книга – „Анатомия на прехода“. В нея се разглежда процесът на трансформация на българската икономика в периода на прехода. Това каза за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ един от авторите на книгата - икономистът Десислава Николова.

Беше крайно време да напишем един обзор и трезва оценка на процесите, които са протекли в България около рецесиите през 2009 г. и възстановяването на икономиката от тази тежка икономическа криза.

Кризата в България има доста сходства с това, което наблюдавахме в останалата част от Европа, но в същото време има и редица отлики, каза още Николова:

Голямата разлика в България като цяло е, че не бяха намалявани пенсиите, заплатите и други социални плащания, което за съжаление беше цената на кризата в някои западноевропейски страни.

Другата разлика е относително силната фискална позиция на България в началото на кризата и наличието на един много сериозен фискален буфер под формата на фискален резерв, който позволи на България да не увеличи значително размера на държавния си дълг в най-тежките години на кризата.

За съжаление в България икономическата криза от 2009-а г. беше последвана от една вътрешно генерирана политическа криза през 2013-2014-а г., която от гледна точка на фиска на бюджетната дисциплина имаше много по-голяма цена.

Книгата развенчава мита, че кризата от 2009-а г. е била най-тежката и най-страшната криза в историята на България, уточни Николова:

Кризата в периода от социалистическото ни минало през 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век, както и кризите на прехода в началото на 90-те са много по-тежки от гледна точка на тяхната цена върху съвкупното производство и безработицата.

Автори на книгата са икономистите Асенка Христова, Атанас Георгиев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Десислава Николова, Калоян Стайков, Красен Станчев, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Явор Алексиев.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени