Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната реформа - лек или вирус за общинските здравни заведения

Здравната карта на България се въвежда без анализи, които да покажат резултатите от провежданата досега реформа, каза в предаването "Преди всички" Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Според него ограничаването на работата на общинските здравни заведения ще доведе до още по-голям хаос в здравеопазването в малките населени места:

Първото нещо, което нас ни плаши е, че няма анализи на това какво е станало до тук. Второто нещо, което ни плаши е липсата на предвидимост. Ние незнаем какво ще се случи, всичко се решава на парче. Работим на едно и също ниво. Сега, обаче, с тази наредба нивата се отпращат по-нагоре, на второ ниво, т.е. общинските лечебни заведения трябва да вдигнат нивата си, като назначават нови лекари, откъде – един Господ знае, просто няма да намерят такива, за да могат да работят при същите условия, само че вече с едни по-високи изисквания. И като не могат да го направят това нещо, те ще се самозакрият, защото дейността, която ще вършат ще бъде силно свита, силно ограничена.

Общинските болници в София до октомври имат добър финансов резултат, съобщи в предаването "Преди всички" Дончо Барбалов, заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София:

Седем от 14 болници отчитат положителен финансов резултат, 20 от 29 ДКЦ-та отчитат положителен финансов резултат, нямат загуба, общо взето са на нулата, което е добър резултат, като се има предвид все пак, че говорим за една нелека от финансова гледна точка година за цялото здравеопазване.

Барбалов обясни още, че Столичната община анализира състоянието на всяко здравно заведение и след това решава къде ще плаща допълнително:

16-о ДКЦ в Кремиковци, което не е в добро финансово състояние, но което е изключително важно за района и ние правим всичко възможно да подкрепяме. 30-о ДКЦ в "Обеля", което също не е в добро финансово състояние, където също работим с управителя, така че да го стабилизираме и то да продължи да предлага медицински услуги на живеещите в района. Горна Баня, където ние в момента изграждаме медицински център, защото жителите на Горна Баня нямат непосредствен достъп до медицинско обслужване и някъде януари месец се очаква да бъде открит.

Надзорният съвет на НЗОК взе решение бюджетите на болниците за първото тримесечие за следващата година да се конструират върху основата на средномесечния разход за 2015-а година.

В звуковия файл може да чуете двете интервюта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна