Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК остави без промяна прогнозата си за растежа на потреблението на петрол през 2016-а година

В последния си месечен доклад, ОПЕК запази без промяна своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през следващата година с 1,25 млн. барела на ден и повиши досегашните си прогнози за растежа в потреблението през настоящата година с 30 хиляди барела до 1,53 млн. барела на ден.

Петролният картел също така посочи, че добивът на "черно злато" от неговите членове е нараснал през ноември с 230 хиляди барела до 31,7 млн. барела на ден главно поради по-високо производство в Ирак.

ОПЕК намали своите очаквания за добива на петрол извън картела за следващата година с 250 хиляди барела до 57,14 млн. барела на ден и отбеляза, че от април насам има постоянно понижение на добира на шистов петрол в САЩ. Този низходящ тренд ще се ускори през следващите месеци с оглед на редица фактори и главно поради по-ниските петролни цени и по-слабата сондьорска активнос, се посочва в последния месечен петрол доклад.

Докладът на ОПЕК е факт само дни, след като организацията обяви в края на миналата седмица изненадващо повишение на своя производствен таван с 1,5 млн. барела до 31,5 млн. барела на ден. Днешният доклад сякаш сигнализира, че плановете на картела да запази своя пазарен дял чрез увеличаване на добивите при падащи петролни цени е показал известен успех чрез намаляване на американското шистово производство, което изисква по-високи цени на "черното злато", за да остане рентабилно.

Петролните цени не реагираха на последния доклад на ОПЕК, като януарските фючърси на петрола сорт брент нараства скромно с 0,35% към 40,25 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол се понижават с 0,1% към важното ниво от 37,00 долара. И двата сорта петрол остават да се търгуват недалеч от многогодишните им дъна от 8-и декември, съответно от 38,11 и от 36,64 долара (най-ниски цени на "черното злато" от февруари 2009-а година насам), бележейки спад от началото на седмицата с над 7 процентни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна