Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсурдни случаи показва „Черна книга за правителственото разхищение в България“

Фондация „Фридрих Науман“ със съдействието на Института за пазарна икономика и Българското либертарианско общество издаде първата „Черна книга за правителственото разхищение в България“. Идеята е заимствана от издаваната всяка година „Черна книга“ в Германия, където популярността й е толкова голяма, че никой в публичната администрация не иска да попадне в нея. В немския вариант годишно се публикуват около 130 конкретни случая, а в първата българска „Черна книга“ са подбрани едва десет.

Българските случаи са малко, защото едва сега започваме и информацията у нас е по-трудно достъпна, каза в интервю за „Преди всички“ Стоян Панчев, председател на фондация „Българско либертарианско общество“:

Случаите, които сме подбрали, искаме с тях да покрием целия диапазон на възможното разхищение. Не сме търсили най-фрапантните, въпреки, че сме търсили и такива, но сме се опитали да покрием целия диапазон на държавното харчене – от малки до големи проекти, от местна до централна администрация, европейски пари, пари на българския данъкоплатец. 

Панчев каза, че книгата започва със случая за „калния мост" в село Славеево, Добричко, който на практика е построен, свързвайки два кални гьола. Самите жители на селото казват, че той е неизползваем. Посочени са и примери с новопостроените стадиони в населени места, където няма отбори и млади хора.

Цялото интервю със Стоян Панчев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна