Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от асансьорите са с неработещи аварийни бутони

Абсолютно задължително е всяко изправно асансьорно съоръжение да има работещ авариен бутон. Голяма част от асансьорите са  с неработещи такива алармени бутони. Това коментира в предаването „Преди всички“ Тихомир Димитров, преподавател от Техническия университет по повод последния случай на починал след дълъг престой в асансьор възрастен мъж.

Няма понятие абсолютна безопасност. Дори като пием кафето си сутрин, ние не сме в абсолютна безопасност, каза още експертът и уточни, че подобни случаи не са рядкост не само сред ползващите асансьорите хора, но и сред асансьорните техници, извършващи ремонти:

Това може да се случи и на друг човек, на друго място, защото подобен дълъг престой може да бъде фатален.

Съоръжението, в което е намерен мъжът, не работи, не е запечатано от полицията и не може да бъде огледано отвътре. Но другият асансьор в сградата, пит „мебелен“ изглежда стресиращо, разказа пред „хоризонт“ Емануела Фролошка, изпълнителен директор на фондация "Асансьорна безопасност“. Тя обясни, че все още не е ясно защо се е наложил дългият престой на човека в асансьора. Екип на фирмата за техническа поддръжка се е отзовал на повикването от живеещи в блока на 15-тата минута след  обаждането. Многократно е бил сигнализиран и телефон 112.

Повече по темата - от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна