Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН отправиха покана за предлагане на кандидатури за генерален секретар до 193-те страни-членки

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН са изпратили писма до страните-членки с покана да предложат кандидат за генерален секретар на Световната организация, като това е стъпка към премахването на секретността на избора.


Всичките 193 страни-членки са получили писмото, като се очаква външните министерства да отговорят. Засега няма официално българско предложение, но в началото на годината премиерът Бойко Борисов декларира подкрепата на правителството генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова да бъде следващата българска кандидатура за шеф на ООН.

О, разбира се, аз иначе няма да се хвана. Разбира се, че ще успея, коментира пред “Хоризонт“ Бокова.

По време на международен форум в София и бившият полски президентът Александър Квашневски, и бившият американски посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън изразиха подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Другият български фаворит е еврокомисарят Кристалина Георгиева.


И двете имат шанс сред кандидатите. Защото ООН никога не е имала за председател жена. А заради спазване т.нар. регионален принцип нaследникът на Бан Ки-мун трябва да се от Източна Европа. 

Очаква се наследникът на Бан Ки-мун да бъде избран до края на 2016 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна