Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Яков: За пореден път се заобикалят правата и интересите на авторите в България

Доразвитието на Закона за авторските и сродните права не може да става, без да се коригират съществени недостатъци

Снимка: БГНЕС

Организацията за колективно управление на репрографски права "РЕПРО БГ" организира пресконференция по повод подготвените промени в съществуващия Закон за авторските права и сродните права (ЗАПСП). Участие ще вземат всички значими организации, които обединяват носители на права Асоциация "Българска книга", Съюз на преводачите в България, Съюз на българските писатели, Сдружение на български писатели, Асоциация на българските писатели.
 

Ние не сме против проекта за нов закон. Проектът за нов закон е нужен. Ние смятаме, че доразвитието и надграждането на законовата система, свързана с авторските права у нас, не може да става, без да се коригират съществени недостатъци в съществуващите текстове на досега действащия Закон за авторски и сродни права. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" по програма "Хоризонт" издателят Дамян Яков.

Защото ако фундаментът на законовата база не е достатъчно изчистен от недостатъци и грешки, всяко надграждане се получава доста странно.

За пореден път се заобикалят правата и интересите на авторите в България. Става дума за репрографско възпроизвеждане на отпечатани вече произведения. Всеки има право да копира в България за лично ползване определени части за лични цели. Но за това авторите трябва да получават справедливо възнаграждение. В България съзнателно бяха изчистени текстовете, които даваха възможност на авторите да получават справедливо компенсационно възнаграждение за това, че се копират техни произведения.

Цялото интервю на Савелина Савова с Дамян Яков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна