Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телма Круг: Ограничаването на глобалното затопляне налага социални и икономически промени

Телма Круг
Снимка: архив

Споразумението от Париж постави постижими цели, заяви пред "Хоризонт" в интервю за предаването "Събота 150"  Телма Круг от  Междуправителствената група на експертите по изменение на климата. Ограничаването на глобалното затопляне до градус и половина обаче ще наложи редица социални и икономически промени, които трябва да бъдат съчетани с устойчиво развитие на обществото ни:

За нас в момента е много трудно да кажем какво трябва да се направи, за да се постигне тази цел от 1,5 градуса, но все пак това, което можем да кажем, е, че има различни мерки и възможни действия според различните места по света. 

За да постигнем цел от ограничаване на глобалното затопляне с три процента, ние ще трябва да намалим емисиите с 40 до 70 %. Ако увеличим целта до 1,5 градуса, това означава да намалим емисиите с около 70 до 90 %, 
подчерта Телма Круг.

Круг допълни, че за ограничаването на емисиите, може да спомогне и самата природата и в частност хората с отношението си към горите:

Изсичането на горите е част от проблема с въглеродните емисии и глобалното затопляне. В нашия доклад ние правим препоръки, че за да постигнем нулеви емисии до края на века, ще трябва да изработим какива компенсиращи мерки, а горите могат да спомогнат изключително много за това. Ние трябва да положим усилия, за да намалим емисиите, но горите ще ни помогнат в това. Все пак, трябва да знаем, че горите няма да се справят сами.Ние може да разглеждаме горите като част от проблема, но и като част от неговото решаване.

Според Круг мерките, които трябва да се вземат за ограничаването на глобалното затопляне, са свързани с устойчивото развитие:
Ние ще продължим проучванията си за това как тези два процеса могат да се съчетаят по най-добрия възможен начин. Това ще изисква много големи промени в икономически, социален, политически и технологичен план. Те трябва да бъдат направени, за да постигнем устойчиво развитие на нашите общества, съчетано с борбата срещу климатичните промени и тяхното ограничаване. Това обаче може да доведе до различно поведение на потребителите, защото ще се използват различни видове енергийни източници. Аз бих добавила, че това ще бъде възможност за много сектори.

Принципно правителствата са доста изобретателни в това как да постигнат целите си за намаляване на вредните емисии - те вече имат опит в това да се прилагат мерки за опазване на климата в развиващите се страни. За различните държави инструментите, с които ще се постигнат целите за намаляване на емисиите, ще бъдат много различни. Все пак не трябва да забравяме, че споразумението от Париж остави възможност на всяка страна да прецени сама как да се справи с ограничаването на вредните емисии, 
допълни Телма Круг.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени