Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: В България под "използване на еврофондовете" се разбира тяхното присвояване

Снимка: БГНЕС

В България под използване на европейските фондове започва да се разбира тяхното присвояване, в някаква все по-голяма част. Това заяви в предаването "Неделя 150" заместник председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП. Според него се търси максималното използване на евросредствата, но не като обществен ефект, а като темпото, с което тези пари могат да бъдат похарчени и това да бъде от полза на онези, които имат властта:

Това обяснява защо ние имаме не просто широка коалиция в управлението, а модулна коалиция, в която в определени моменти се присъединяват всички парламентарни групи, с изключение на тази на БСП.

Стоилов каза още, че в сблъсъка на двете големи групи интереси около съдебната реформа - тази на ГЕРБ, ДПС и главния прокурор от една страна и на част от Реформаторския блок, министъра на правосъдието в оставка и определени среди в съда от друга, засега първата е надделяла над втората:

Това беше основната част от сблъсъка, който поне на повърхността, всеки който следи процесите, може да констатира... Но тук има реални противоречия и приетите промени в конституцията по-скоро замъгляват част от тези противоречия, вместо да ги разрешават.

Относно фокуса на съдебната реформа върху ролята на прокуратурата, Янаки Стоилов отбеляза:

Вместо ред въпроси, които могат да окажат по-осезаемо влияние върху отговорностите на всяка от съставките на съдебната власт, се тръгва от най-високото, най-абстрактното ниво, от което ни уверяват, че ще вървят надолу и ще се търсят реални резултати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна