Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Имам известни съмнения дали ЧЕЗ ще обезщети столичаните, останали без ток в неделя

Снимка: БГНЕС
Националният омбудсман Мая Манолова отчете дейността си за годината на поста, който заема реално от около два месеца. Най-актуалната тема беше проблемът с кражбата на кабел, която остави без ток жителите на столичните квартали "Люлин", "Надежда" и "Обеля" за повече от едно денонощие. Според Манолова засегнатите могат да претендират за обезщетение, ако предявят искове до сряда вечерта най-късно. Тя каза, че от ръководството на ЧЕЗ са я уверили, че ще преценяват всеки случай поотделно.

Имам известни съмнения дали ЧЕЗ наистина ще възмезди своите клиенти, защото в Общите условия на дружеството е записано, че вреди могат да се претендират в случаите, в които са предизвикани от прекъсване на електрозахранването за повече от 24 часа и в случаите, в които това не е по вина на дружеството, което означава, че в близките дни ще отправя препоръка и към КЕВР, и към Комисията за защита на потребителите, и към самото енергоразпределително дружество да коригират Общите си условия в тази им част. Факт е, че вина, в конкретния случай, носят различни институции. Столична община, която е собственик на въпросната колекторска връзка, която е запалена при кражба на кабел, и законодателят, защото промени в Закона за управление на отпадъците, макар и да се правят често, все още не са достатъчно ефективни.

Мая Манолова оспори пред Конституционния съд приетите от депутатите нови срокове и акцизи с променени текстове, засягащи казаните за варене на ракия.

Встъпвайки в длъжност, обещах, че ще защитавам малкия човек, слабите и беззащитните пред силните на деня. Не мисля, че с тази законодателна промяна ще се повиши събираемостта на данъците и акцизите. Внесох конкретни предложения по бюджета на НЗОК за следващата година в частта за здравното осигуряване, защото смятам, че начинът, по който ще бъдат приложени лимитите в здравната дейност, ще създаде огромни проблеми на пациентите в достъпа им до медицинска дейност. Това, съчетано с правилата на изработване на Национална здравна карта, ще означава, че гражданинът ще може да се лекува само в мястото, където живее, и няма да може да избира къде да се лекува.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Мая Манолова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна