Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарните тайни, които създават магията на празника

Златни обеци, Долна Оряховица, средата на IIIв от н.е.(Cat. No 55a), Roman Jewellery (A collection of The National Archaeological Museum - Sofia), L. Ruseva-Slokoska, 1991
Снимка: Мария Йорданова
В "Джинджифил" тази вечер отново присъства кулинарната рубрика на предаването заради предстоящите празници - Бъдни вечер и Коледа, които по традиция свързваме със специалната трапеза, натоварена с нелеката задача да събере на масата цялото семейство и да допринесе за празничната атмосфера.

Решихме да се спрем на приготвянето на хляба за Бъдни вечер, който, знаете, заедно с традиционните постни ястия, задължително присъства на празника и крие монетка, която се пада на късметлията в къщата. В някои райони на страната по този повод се прави питка само със сода, но питите с мая също са подходящи и отговарят на изискването да са "постни", тъй като при приготвянето им не се използват яйца, мляко или каквито и да е други продукти с животински произход.

Рецептата може да откриете в блога viaaristotelis.blogspot.com (тук), който ни гостува днес, и където е описан и един вариант на украса на обредната пита -  геометричен мотив - лозов лист, който се оформя лесно само с помощта на нож. Като модел са използвани златни обеци от III век, открити в района на Долна Оряховица (област Велико Търново), традиционен винарски  район. (обеците може да се видят на снимката, която илюстрира публикацията)

Украсата на питите, които се приготвят за празници (Коледа, Великден, Гергьовден) е богата и разнообразна, като предпочитаните мотиви са натоварени със символика. Оформянето на празнична украса често е сложно и изисква голямо майсторство. Възможно е обаче и с по-малко усилия от тестото да се изработят елементи за украса, свързани с традиционни символи. Такъв символ, който е неотменна част от обредността на Балканите и присъства в изкуството и занаятите от хилядолетия, е лозата. 

Преди да започнете подготовката на трапезата може да чуете есето на Мария Йорданова с предпразнични (и не само кулинарни) разсъждения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна