Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събирането и износът на дива ябълка е пазарна ниша

Снимка: БГНЕС


Събирането, преработването и продажбата на плод дива ябълка се явява пазарна ниша, която може да бъде успешно запълнена от българските билкозаготвители. За последните години няма данни за изнасяните количества, но се смята, че е около 7500 кг. суха киселица годишно, а потенциалът е много по-голям
Плодовете се берат от август до края на октомври, при пълна зрялост, когато семките са кафяви - тогава те са най-качествени и съдържат най-много активни вещества
Освен че разнасят семената на лечебните растения и допринасят за образуването на нови находища, те спомагат и за по-лесното им покълване.
Плодовете на лечебните растения, които зреят в края на лятото и началото на есента са предпочитана храна за милиони птици, подчертава Петър Янков.
Дивата ябълка е също много типичен вид дърво, което е много привлекателно за различни видове дроздове. Особено късно през есента, когато плодовете вече са омекнали, дроздовете се хранят охотно с меката част на самата ябълка. За тях това е изключително важно, защото те имат нужда през този период от енергия, висококалоричните плодове на ябълката им предоставят тази енергия.
За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна