Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водният цикъл на Силистра вече е изграден

Снимка: Община Силистра

Приключиха строителните работи по проекта за воден цикъл на Силистра. Той е на стойност над 70 милиона лева и ще осигури цялостното пречистване на отпадните води на града и близките села Айдемир и Калипетрово. 

По проекта са изградени модерна пречиствателна станция за отпадни води, две канални помпени станции, довеждащ и заустващ колектор. Извършена е цялостна реконструкция на повече от 40 км. водопроводна и канализационна мрежа за отпадни и дъждовни води, отчете ръководителят на проекта инженер Петко Гурбанов:

Тази глобална реконструкция на канализационната мрежа е наложена от изискването да бъдат пречистени изцяло битовите отпадъчни води на потребителите от град Силистра. Проектът е наистина мащабен, само като стойност е над 70 млн. лв. с ДДС. По физически параметри също е мащабен. Чрез този проект се променя изцяло съществуващата канализационна схема на града.

Проектът е реализиран при съкратени срокове само за 15 месеца. Окончателното му приключване е планирано за края на март догодина, когато пречиствателната станция ще бъде въведена в експлоатация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна