Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедров: 2015 година беше годината на морфичния резонанс

Снимка: Дневник

Последната седмица роди израза морфичен резонанс, който показа какво всъщност сме били ние през тази година, каза в интервю за "Преди всички“ журналистът Иван Бедров:

За широката публика – това е, когато отделните части от едно колективно тяло си говорят по между си, дори и когато не си говорят. Всъщност получихме название на системата, в която живеем, в която е ясно, че институциите не трябва да разследват кражбата на КТБ, дори и без някой да им го е казал в прав текст. Когато е ясно, че определени фигури не се разследват откъде имат пари за това или онова, дори и никой да не го каже пряко на институциите. Когато е ясно, че двеста и няколко депутати трябва да блокират всякаква промяна в правосъдието, дори и никой да не им го е казал изрично, защото се знае, че живеят в такава система. Затова за мен този израз, който получи гласност в края на година, всъщност много добре описва системата, в която живяхме през цялата година.

В края на годината трябва да завършим все пак с нещо позитивно, каза още Бедров: 

Ако трябва да си служим със заглавия, то е: Стига вече толкова!. В края на годината ние видяхме речта на председателя на ВКС Лозан Панов, ние видяхме за първи път съдии с лицата си да застанат на стълбите пред Съдебната палата и макар и мълчейки да кажат: Стига вече толкова! Това е добрата новина, която ни дава някаква надежда, че морфичния резонанс няма да е вечен.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна