Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Държавата трябва да има филтър за приемането на чужди граждани в България

Антоанета Христова
Снимка: архив

Преди месец Българската академия на науките представи детайлен доклад с мерки за овладяване на демографската криза в България. Вчера, пък правителството одобри план за реализиране на стратегията за борба с демографската криза.

От много време никой не беше разписвал конкретни мерки, ние поехме риска да го направим, каза в предаването „Преди всички“ Антоанета Христова – директор на Института за изследването на населението и човека към БАН.

Експертите от БАН препоръчват като мярка за справяне с емиграцията завръщането в страната на 180 хиляди българи:

Мнението на колегите, които се занимават с миграции, беше, че българите в чужбина биха били привлечени от добро, качествено образование в България, което е конкуретнноспособно като цена. Вероятността един млад човек,  който идва отвън и прекарва 4-5 години в България, добивайки своето висше образование, да създаде семейство и да види перспективата си в тази държава, е много голяма.

Според Антоанета Христова трябва да има строга политика и филтър от страна на държавата по отношение на приемането на чужди граждани в България:

Ние предлагаме създаването на такъв филтър и БАН предлага обръщане към определена група страни, към които трябва да се разработят политики за привличане на инвестиции от тези страни, защото забелязваме, че там интерес има. Това са страни, близки до нашата култура/…/ Имаме предвид Македония, Сърбия, Румъния, Гърция. Имаме предвид и по-далечните южноевропейски страни – Испания, Португалия, Италия.

Най-сериозният проблем, с който страната ни трябва да се справи, това е смъртността. Точно затова парите трябва да се насочват към здравеопазването, препоръчват експертите на БАН.

Цялото интервю с Антоанета Христова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна