Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: За поддръжка и обработка на пътищата в София работят 175 машини

| обновено на 03.01.16 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Столицата е готова да посрещне очаквания засилен трафик в следобедните часове, каза за "Хоризонт" кметът Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че 175 машини работят от 4 сутринта, за да поддържат основните улици в София проходими предвид условията:

В момента съм на бул. "България". Към момента обстановката е нормална за тези зимни условия. Обработките продължават и към момента,където е необходимо.

Във връзка с ниските температури се обработва срещу заледяване основно. По високите части, особено в южните части на града, се обработва и във връзка със снеговалежа. Обработват се и се опесачават пътищата към Витоша.

Eкипите на КАТ - "Пътна полиция" са на мястото си. Разбира се, молим и всички шофьори да имат предвид, че обстановката е зимна, да се движат с автомобили, пригодени за зимна обстановка и да бъдат много вниматели, да се съобразяват с атмосферните условия и с указанията на пътните полицаи. Хората, които нямат спешни задачи в града, да не излизат точно във времето, в което се очаква най-натовареният трафик.

В града е започнала  повторна обработка със смеси срещу заледяване заради ниските температури. Към момента работят над 160 снегопочистващи машини, като в определени райони се обработват и малките улички.

Очакваме следобяд да се засили снеговалежът, така че обработките ще продължат. Фирмите знаят, че санкциите за несвършена работа са изключително сериозни, Плаща им се само при свършена работа. За стоенето по стоянките не им се заплаща. Просто трябва да имат готовност за адекватна и бърза реакция. В по-високите места, основно в южните квартали, съм възложима да се влиза, където е необходимо, и в малки улици. Към момента обаче не навсякъде това е необходимо. Ще следим обстановката. Ако се наложи, след спиране на снеговалежа ще влязат и по малките улици, но все пак обстановката е зимна. Моля всички шофьори да бъдат внимателни и да карат бавно.

Няма закъсали превозни средства на градския транспорт в София,  а постъпилите сигнали от граждани се препращат към Столичната община и Столичния инспекторат, съобщи Румен Петков, дежурен в Центъра за градска мобилност. От там припомниха, че автобусите, тролейбусите и трамваите се движат при зимни условия и по празнично разписание.

В късния следобед трафикът към София е нормален, съобщиха от пресцентъра на МВР. На влизане в София служители на Пътната полиция са разпределени на всички възлови кръстовища, за да улесняват преминаването на автомобилите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна