Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент открива паметни плочи в памет за жертвите от терористичните атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отбелязва с поредица от възпоменателни събития 1 година от атентатите срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин в Париж, при които загинаха 17 души. Днес президентът Франсоа Оланд открива паметни плочи на местата на атаките.
С минута мълчание и венец пред бившата редакция на "Шарли ебдо" френският президент Оланд откри плочата в памет на убитите в "терористичния атентат срещу свободата на словото" на 7 януари 2015 г. Върху розовия мрамор са изписани имената на 11-те жертви на атаката – от екипа на сатиричния вестник и полицая охранител. На церемонията присъстваха членове на правителството, кметът на Париж Ан Идалго и близки на загиналите. Кварталът беше обграден от полиция, а от много балкони наоколо се вееха френските знамена.
Президентът се отправи към кашерния магазин на Порт дьо Венсен, където също е поставена плоча в памет на четиримата убити заложници в атаката на джихадистите на 9 януари. Плоча бе открита и на мястото, където бе застрелян полицай при опит да спре нападателите.
Вече е известна челната страница на утрешния паметен брой на "Шарли ебдо", очакван в едномилионен тираж. Възпоменателната поредица ще завърши в неделя с церемонии на Площада на републиката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна