Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христев: Икономическият и социалният живот не могат да бъдат затворени в границите на отделна държава

Снимка: БГНЕС

Едно от нещата, които със сигурност липсва на ЕС и затруднява функционирането му, е същинският европейски публичен живот – надскачането на границите на отделните държави, дневния ред на отделните национални общества в развитието на европейската интеграция.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ преподавателят по право в СУ Христо Христев по повод инициативата на бившия финансов министър на Гърция, Янис Варуфакис, за създаване на паневропейска левица. Според преподавателя икономическият, социалният и личностният живот вече не могат да бъдат затворени в границите на отделна държава:

Дори в нашата собствена държава 1/3 от гражданите са продължително или постоянно  живеещи и работещи извън територията на нашата страна. Публичният живот трябва да догони икономическите и социални реалности.

Решение на проблеми, които отдавна са надхвърлили националните граници – глобалното затопляне, основните проблеми на околната среда -  вече няма как да бъдат решавани в една или друга национална държава. Ако вземем за пример огромната  миграционна вълна, свързана с ескалацията на конфликтите в Близкия изток, няма как да управляваме ефективно този процес в границите на една или друга национална държава. Това са неща, които могат да бъдат ефикасно решени и управлявани единствено и само в друг мащаб.

Според Христев в България има остър дефицит на нормални, адекватни политически сили, които съответстват на очакванията на българските граждани. Появата на нови субекти е ограничена от законодателството, но предвид нуждата от такива, алтернативи ще се появят, заяви той, без да прогнозира в какви срокове.

Интервюто на Даниела Якова с Христо Христев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна