Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Проблемът с екарисажа в Шумен е от 2008-а година

Екарисажът в Шумен спря дейността си, защото държавата му дължи над 6 милиона лева за година и половина.

Проблемът не е от вчера, не е от миналата година. Той е от 2008-а година. Задълженията, които има Агенцията(по храните - бел. ред.), се плащат със закъснение. Екарисажите знаят това, те са информирани, заяви д-р Тенчо Тенев - заместник изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните.

От Агенцията по храните твърдят, че държавата няма да може да плати цялата сума на спрелия екарисаж, тъй като представените фактури надвишават с 20% парите по договора. Предстоят преговори. Обявена е и нова обществена поръчка, само че за три години, като България чака разрешение от Еврокомисията парите да се заложат в бюджета на фонд "Земеделие" и да се изплащат като държавна помощ. Плащането ще става по нова схема, година за година, от държавен фонд "Земеделие".

Според управителят на екарисажа в Шумен Мирослав Александров, пари за 2016-а година не са заложени в бюджета на фонда и при това положение той може да откаже да кандидатства за обществената поръчка.

У нас има само два екарисажа. Ако единият откаже  да изпълнява дейността си, ще се наложи държавата да търси външна помощ, призна доктор Тенев и изрази надежда, че няма да се стигне до там, въпреки че и това е възможно.

Срокът за кандидатстване за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци е до 16-и януари. 

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна