Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кауза пердута ли е да се качиш с автобус на Витоша?

Снимка: БГНЕС

Най-старият природен парк в България – "Витоша" е почти невъзможно да бъде посетен с градски транспорт. Неработещ лифт или прекалено високата му цена също могат да откажат желаещите да се поразходят в планината.

Автобусните линии от обществения транспорт обслужват единствено селата, които са полите на Витоша. Автобус с номер 66 ходи до "Алеко" само в празничните и почивните дни, а автобус 123 стига до лифта в Симеоново. През миналото лято след протести беше пуснат и автобус с номер 63 до „Златните мостове“.

Пламен Новаков от месец насам прави опит да върне автобусна линия 61, която преди години пътуваше до „Златните мостове“:

Тази автобусна линия трябва да бъде възстановена, за да може да има градски транспорт до местността „Златните мостове“. Това е туристическата част на Витоша. Там са струпани хижите. Хижите не могат да работят без хора.

Той е писал писмо до Центъра за градска мобилност. Очаква да бъде възстановена и автобусна линия 63, която е пусната след протестите, но спира месец по-късно.

Директорът на Природен парк "Витоша" Снежана Петрова каза в предаването „Хоризонт до обед“, че решение на проблема с осигуряването на градския транспорт се търси, провеждат се и периодични срещи с представители на Столичната община:

За съжаление винаги се излиза с едно заключение - икономически нерентабилни са линиите на градския трансорт. Това не е оправдание. Паркът е изготвил концепция за осъществяване на транспортна достъпност на Витоша.

Снежана Петрова посочи, че 63% от посетителите на парка се качват с моторни превозни средства.

Като решение на проблема от природния парк предлагат да се осъществи вътрешнопарков транспорт:

На първо време е достатъчно да се осигурят 4 автобуса - екологични, електроавтобуси, от последните спирки в Бояна и Драгалевци до туристическите центрове "Алеко" и "Златните мостове".

Решението на този въпрос е на Столичната община, но Снежана Петрова се надява идеята да може да се осъществи в рамките на тази година.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна