Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Боян Петров: Няма върхове без пропасти. Най-голямата победа е тази над себе си

БНР Новини
Боян Петров (вляво) и Симеон Идакиев в студиото на предаването.
Снимка: БНР

Това е предаване за един човек, от когото истински се възхищавам. В Уикипедия може да се прочете следната кратка (и крайно недостатъчна) информация за него: Боян Петров – български зоолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей в София. На 20 май 2014 година става първият българин, изкачил третия по височина връх в света Канчендзьонга (8,586 м), както и (започват неговите рекорди) първият диабетик, изкачил се на тази височина и то без кислород. На 23 юли се изкачва на Броуд Пик (8,047 метра). На 31 юли 2014 г. става първият българин, изкачил втория по височина връх в света К-2, което го прави 35-ият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Двойното му изкачване – на Броуд Пик и К-2 за 8 дни, е и световен рекорд. За тези впечатляващи успехи е поздравен с видеообръщение от легендата в световния алпинизъм Райнхолд Меснер. На 30 септември 2015 година изкачи и връх Манаслу.
Към тази информация трябва да се добави и следното: от 1990 до 2015 година с научна и спортна цел е проникнал в над 450 (а сигурно са станали и повече) пещери и пропасти в България, Албания, Гърция, Македония, Черна гора, Косово, Хърватска, Турция и Китай.
Освен за алпинизъм говорихме и за откритията му в научната област. Надявам се убедихте се, че трябва да чуете това предаване.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна