Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Безработицата и бедността си остават проблемите номер едно в държавата

Снимка: БГНЕС

Очертава се като сезон на сериозни намерения за опозиционна работа, конкретни законодателни предложения и действия поне в четири сфери, които да ни определят точно като такава автентична и единствена последователна опозиция, заяви в интервю за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" Корнелия Нинова от БСП по повод предстоящия политически сезон.

Нинова потвърди, че ще има консултации за вот на недоверие към правителството, като темата ще бъде уточнена с парламентарните групи, които биха подкрепили подобен акт:

Здравеопазването е една от възможните теми, но в крайна сметка ще го решим с онези, от чиято подкрепа имаме нужда, тъй като нашите гласове не стигат за внасяне на вот на недоверие.

Корнелия Нинова обясни още, че за да има средства в бюджета на държавата за различните видове социални плащания, трябва да се обърне внимание основно на икономика и производство, както и че Българската социалистическа партия (БСП) ще подкрепи бизнеса в искането му за създаване на парламентарен борд за обсъждане на законодателни промени в сектора:

Възнамеряваме в началото на сезона да поканим представители на асоциациите на българското производство във всички сфери и на работодателските организации на един сериозен разговор от какво имат нужда по отношение на законодателството, за да им създадем условия за разкриване на работни места и увеличаване на заплати.

Безработицата и бедността си остават проблемите номер едно в държавата, подчерта още тя.

Според Нинова е необходимо още да бъде подобрена връзка между икономиката и образованието, в частност осигуряването на квалифицирана работна ръка. По повод данъците от БСП обмислят да поставят на обсъждане въпроса за размразяването на социалните плащания на децата с увреждания, за премахването или намаляването на ДДС върху детските стоки, както и за възвръщането на 10-процентовия данък на бедните работещи, който те плащат.

Третата тема, която ще поставим, аз я наричам справедливост, като тук е въпросът за т.нар. "съдебна реформа" – смятам, че ние вече сме на ход, тъй като не приемахме промените в Конституцията като истинска промяна, да внесем промените в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданско-процесуалния кодекс – готвим ги и ще го направим.

Има ръст на показни убийства, както и на битово ниво – значи министър Бъчварова не си върши работата, подчерта още Корнелия Нинова.

Интервюто на Диана Янкулова с Корнелия Нинова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна