Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив излезе новият каталог "Български икони XV-XIX"

| обновено на 11.01.16 в 10:28

Великолепието на българската икона и на редки образци църковна утвар разкриват специалистите от Градска художествена галерия – Пловдив  в новия каталог "Български икони XV –XIX век". Книгата спечели проект по програмата на Община Пловдив за финансиране на пловдивски автори и важни за града издания.

Издава се в подкрепа утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. В настоящото издание са представени творби на майстори от Самоковската, Тревненската, Банската и Одринската школа като Христо Димитров и синовете му Захарий Зограф и Димитър Зограф, Захарий Цанюв и Никола Одринчанин.

Най-ранните представителни творби в колекцията са иконите "Исус Христос Пантократор", "Света Богородица Одигитрия" и патронната икона "Св.Св. Константин и Елена" от едноименния храм, датирани в края на XV и началото на XVI век. Изключително ценна е иконата от края на XVI  век "Свети Георги, увенчан на трон", както и 8 несебърски икони от така наречения "празничен иконостасен ред" от същата епоха, дело на майстори от Критската поствизантийска школа. Повечето от безценните експонати са изложени в постоянната експозиция на улица "Съборна" № 22 и са достъпни за публиката.

С изкуствоведа Светла Москова  говорим за новата ѝ книга, посветена на българските икони от ХV до ХIХ век.
Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна