Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През настоящата година ОПЕК очаква да започне възстановяване на петролните пазари

Въпреки че в понеделник цените на "черното злато" остават под 30 долара за барел след първоначален техен спад до 12-годишни дъна под ниво от 28 долара, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е оптимист, че пазарът ще започне да възстановява своя баланс през настоящата година, тъй като в крайна сметка прекалено ниските цени ще намалят добива извън картела. 

След седем поредни години на изключителен ръст в предлагането на петрол с над 2 млн. барела на ден извън ОПЕК, през 2016-а се очаква да има спад в добива като последица от големи съкращения на дългосрочните инвестиции в сектора, заяви картелът в оповестен днес последен месечен доклад за състоянието на петролните пазари.

В същото време обаче ОПЕК признава, че планираните нови проекти за допълнителен добив с над 2 млн. барела на ден ще останат в сила и през настоящата година, но въпреки това организацията продължава да очаква, че добивът извън нея ще спадне с почти 700 хиляди барела на ден до края на 2016-а, тъй като вече се усещат негативните ефекти от по-ниските капиталови разходи в петролната индустрия. 

Очаква се САЩ да отбележи най-голям спад в производството, като ОПЕК прогнозира добива на американски лек суров петрол да се свие с близо 400 хиляди барела на ден. Според ОПЕК и добивът на петрол и в Канада, Северно море, Латинска Америка и в някои части от Азия също изглежда уязвим, подчертавайки, че всички нови канадски проекти за разработване на находища вече са под тяхната реална себестойност. По този начин общото предлагане на "черно злато" извън ОПЕК се очаква да се свие през настоящата година с 660 хиляди барела на ден, след като само преди месец картелът прогнозира свиване с 380 хиляди барела дневно. 

От друга страна, добивът на петрол от картела ще продължи да се повишава въпреки спада с 200 хиляди барела на ден, отчетен през миналия месец. Производството на ОПЕК, включително с наскоро възстановеното членство в организацията на Индонезия, се понижи през декември до 32,2 млн. барела дневно благодарение на по-ниско производство в Нигерия, Саудитска Арабия и Ирак. Въпреки това произвежданият от картела петрол продължава да остава над очакваното търсене, което според ОПЕК ще нарасне през настоящата година с 1,7 млн. барела до 31,6 млн. барела на ден.

Трябва обаче да се има предвид, че в своя последен доклад ОПЕК не коментира какво влияние може да окаже вчерашното вдигане на западните санкции, наложени преди години върху Иран, който е важен член на картела. По-рано днес властите в Техеран заявиха, че са готови за скорошно повишение на добива и на износа на петрол с 500 хиляди барел дневно. Ако Иран действително успее да повиши своя износ с 500 хил. барела, това на практика би компенсирало очакваното от ОПЕК свиване на добива извън нейните членове.

Картелът запази без промяна своите прогнози за повишение с 1,26 млн. барела на глобалното дневно потребление през 2016-а година, като това би представлявало забавяне на растежа от 1,54 млн. барела през миналата година.

                                                                                                Банка                  осреднена прогноза за лекия суров петрол

Снимка

Междувременно банката JP Morgan Chase намали драстично своите прогнози за цените на "черното злато". В свой последен анализ, оповестен в понеделник, американската финансова институция вече очаква средни нива на американския лек суров петрол за 2016-а година от 31,50 долара за барел - далеч под предишна оценка за цена от 48,88 долара. За петрола сорт брент JP Morgan прогнозира средна цена от 31,25 долара - много под предишна оценка от 51,50 долара за барел.

Голямата американска банка мотивира своите нови прогнози с оставащия в сила основен проблем със свръхпредлагането, който ще ограничи всеки опит за отскок на петролните цени почти до края на годината.

По този начин JP Morgan Chase се оказва поредната водеща финансова институция, която намали драстично своите прогнози за осреднените цени на "черното злато" през 2016-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна