Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Ваксината "Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето и отговаря на всички изисквания

| обновено на 20.01.16 в 15:10
Снимка: БГНЕС
Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, заяви пред "Хоризонт" заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Според наши източници Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата, с което спира ваксината, докато се изясни дали е законна употребата й.

Д-р Шарков каза, обаче, че тази ваксина е идентична с произведената във Франция и притежава всички необходими документи:

"Пентаксим"-а отдавна е по кабинетите на джипитата. Той е в задължителния имунизационен календар. Това е френска ваксина. Тя е разрешена за използване. Има, доколкото знам, необходимите документи от Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя си е една и съща ваксина. Та нали самите те изпратиха писмо, в което казват, че това е тяхна ваксина. Много отдавна.

Ваксината "Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето, отговаря на всички изисквания и ще продължава да бъде прилагана, потвърди и министърът на здравеопазването Петър Москов. Той нарече лъжа"информациите, че ваксината ще бъде забранена и че прокуратурата ще я спре от употреба.

Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и Европейския съюз. Още повече че ваксината "Пентаксим" е тази, която се използва в най-много европейски държави. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, може да ми искат оставката, може да искат нещо от правителството. Но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата. Ваксината "Пентаксим" - част от задължителния имунизационен календар на децата в България отговаря на всички изисквания и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и в предишните години. Всичко останало е лъжа, заяви министър Москов.

Предстои прокуратурата да направи изявление за резултатите от проверката, направена заедно със здравното министерство, по сигнали, че ваксината не е безопасна. Москов уточни, че става въпрос за проверка на прокуратурата, а не за разследване срещу министерството:

Говорих с прокуратурата тази сутрин, те ще направят съответното изявление в тази връзка в рамките на деня. Прокуратурата направи тази проверка. През цялото време тя е била съвместна с министерството. Заедно сме я правили и установили по различни анонимни или неанонимни сигнали, че това не е така. Тя беше съсредоточена върху другата ваксина. Много добре знаете, че има друга ваксина - против хепатит, която стои на склад. При евентуална бежанска криза, природно бедствие или подобни. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на това нещо. Те са абсолютно сертифицирани и те са ваксините, които се прилагат в целия Европейски съюз.

Внесената от Турция "Пентаксим" вече втори месец се ползва за имунизиране на бебетата в рамките на Задължителния имунизационен календар. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция. Но тъй като е внесена от страна извън Евросъюза, възникна спор дали употребата й у нас е законна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна