Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пепа Деведжиева: Само след няколко месеца и останалите партии от РБ ще излязат в опозиция

Не бих подкрепила съвършено нов устав на ДСБ, смята председателят на Градското ръководство на партията в Пловдив

Пепа Деведжиева
Снимка: dsb.bg

На 23 януари ще има национално съвещание на общинските и областните лидери на ДСБ заедно с кметовете и общинските съветници на партията. Едната от големите новини, които се очакват от там, е обсъждането на много сериозни промени в устава на партията. Другата – по-ясна визия за новия проект на Радан Кънев.

Очаква се да се обсъжда дали е възможно да се направи промяна или не, каза в предаването „Преди всички“ Пепа Деведжиева, председател на Градското ръководство на ДСБ в Пловдив и член на Националното ръководство.

Тя посочи, че уставът на ДСБ е последно приет през 2012-а година и че е добре да се направят промени, така че той да бъде адаптиран към сегашната ситуация: 

Но подмяна, съвършено нов устав, аз лично не бих подкрепила, тъй като хората, и аз като председател на ДСБ – Пловдив, мога да заявя, че не приемат в този работен вариант промяната на устава. Става една изключително тромава административна машина, която трудно би заработила, едни изключително широки правомощия на областни председатели и много правомощия на главния секретар, който вече се явява в националното ръководство с право на глас.

По думите на Пепа Деведжиева това, което се предлага, е вертикална структура, а от ДСБ винаги са били обърнати към хоризонталните структури: 

Вертикалната структура с много правомощия, съсредоточени в ръцете на едно лице, това не е най-доброто. Ние имаме опита от миналото, че това води до лична облага на конкретно лице.

Решението ДСБ, да излезе в опозиция, има и оздравителен характер, смята Деведжиева: 

Крайното очакване от нас, че ще напуснем Реформаторския блок, аз пак ще го кажа – категорично съм против, тъй като не е ясна съдбата на Блока. /…/ Очаквам, че колегите от другите партии от РБ само след няколко месеца ще се присъединят към нас, защото аз съм скептична, че ще се направят реформи. 

Според нея предсрочни избори преди президентския вот няма да има.

Цялото интервю с Пепа Деведжиева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна