Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли вотът на недоверие към кабинета "Борисов 2" ?

Снимка: БГНЕС

Очаква се скоро да бъдат внесени мотиви за първия вот на недоверие в политиката на здравеопазването към правителството. За това се договориха БСП и ДПС. Според ДСБ обаче здравеопазването е най-добре развиващата се сфера в работата на Кабинета – Борисов 2.

Според д-р Емил Райнов от БСП – Лява България има тотален крах в здравеопазването през последната година под ръководството на сегашния екип на министерството и като част от цялостното управление на страната. Той изтъкна като една от причините за искане на вот на недоверие към правителството фактът, че хората всеки ден се сблъскват с проблемите в здравната система:

Нещо, което го виждаме през цялата година с промените в законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения. Нещо, което не еднократно сме апелирали и сигнализирали, част от това е и даване питанията до Конституционния съд и на двата законопроекта – нещо безпрецедентно, в рамките на една година. Двата закона, които са приети, да бъдат дадени на Конституционния съд. Напълно логично е да използваме и следващата стъпка, която имам е опозицията, а това е подготовката на парламентарен вот срещу политиката в сферата на здравеопазването. Казусът за ваксините, нито е основният, нито е водещият. Ние говорим за крах в цялостната политика на здравеопазването. А това, че последната седмица съвпаднаха нещата, проблемът е в министерството.

Работни групи ще изготвят следващата седмица мотивите, които ще бъдат внесени за вота на недоверие. Очаква се в понеделник да се присъедини и Български демократичен център, които са заявили своята готовност., каза Райнов и допълни:

Надяваме се този път, в дебатите по вота на недоверие, колегите от ГЕРБ да вземат отношение .

Опозиционното крило в Реформаторския блок няма да подкрепи вота на недоверие, каза евродепутатът и заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов:

Няма да се присъединим към този вот. Ние смятаме, че тази една година по никакъв начин не може да бъде оценена като неуспешна и тези изводи за краха в здравната система са преждевременни. Не може след една година опити за реформа да се направи извод, че реформата се е провалила. Тези характеристики на българското здравеопазване, които ги изтъкна колегата от БСП, и правилно, тази система имаше и преди идването на министър Москов. Още повече, че ние застанахме зад законопроектите и по никакъв начин не можем да се присъединим.

Реформаторският блок е породил дълбоки разочарования в десните избиратели и сега те са разделени, коментира Светослав Малинов:

ДСБ представлява хората, които са дълбоко разочаровани и които смятат, че със събитията около съдебната реформа се изчерпа изцяло доверието към правителството на Борисов, към ГЕРБ, като към партньор, с който могат да се правят реформи. Ние имахме своите подозрения още при встъпването в тази коалиция, но решихме, че трябва да се даде шанс, тъй като, все пак, ГЕРБ беше една година в опозиция и дойде на власт с граждански протест. И макар и добре да познавахме героите на ГЕРБ, смятахме че еволюцията може би се е случила, може би са разбрани основни принцип на демокрацията, парламентаризма и най-вече на коалиционните практики в Европа.

Реформаторският блок е жизнен проект, който функционира като коректив в управлението, каза депутатът Димитър Делчев, който е член на Движение „България на гражданите“:

Хората по страната са разочаровани от това, което чуха вчера на събирането на ДСБ. Всъщност, провален проект – първо не е вярно, второ – до някаква степен може да се каже, че е непочтено, като констатация на партия, която все още е част от Реформаторския блок. Реформаторският блок е жизнен проект, проект, който продължава да си функционира така, както избирателите му възложиха на последните избори. Избирателите искат от Реформаторския блок да бъде коректив на ГЕРБ и ние, включително и тази седмица, включително и през цялата една година, доказахме много пъти, че ние сме точно това и успешно.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна