Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза наръчник в помощ на семействата на деца с епилепсия

75 хиляди българи са болни от епилепсия, като около една трета от тях са деца, сочат данните за 2014-а година. Това е около 25-30 хиляди деца, каза в предаването "Преди всички" Веска Събева – председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия:

Една трета от децата са с тежка форма на епилепсия, която е резистентна, със синдроми, нелечима, неовладяна. Проблемът е много сериозен и много голям, тъй като е най-често срещаното неврологично заболяване.

Асоциацията ще представи наръчник "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства":

Този наръчник искаме да го представим на вниманието на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика. Имаме една добра картина за това какви са необходимостите на тези семейства. Надяваме се, че с този наръчник на специалистите ще им бъдем от помощ, как, когато при тях се появи семейство с дете с епилепсия, да започнат да работят. Не е необходимо да се работи само с човека с епилепсия. Трябва да се работи с цялото семейство, защото то цялото страда. Много често води до разпад на семейството, тъй като единият родител не издържа на напрежението.

По думите на Събева никой не консултира семействата как да се грижат за болните си деца. Тя е категорична, че в страната няма такава практика.

Цялото интервю с Веска Събева можете да проследите в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна