Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП готви промени в Закона за училищното образование

Снимка: БГНЕС

Депутатът то "БСП лява България" Стоян Мирчев коментира в предаването "Преди всички", че времето е много удобно за оставката на министър Тодор Танев:
 

Ние готвим вот на недоверие в сферата на здравеопазването и това е един начин за отпушване на напрежението чрез махането на друг министър и отклоняване на вниманието. Проблемите в образованието са много по-дълбоки и ние за тези проблеми говорехме, когато се приемаше законът на второ четене (Закон за училищното и предучилищното образование – бел.ред.). Болестта е новият Закон за образованието. Това, което ние видяхме последните дни в Министерството на образованието, са симптомите на тази болест и цялата, реалната вина е на закона.

Мините, за които ние говорихме, тепърва ще започват да гърмят, коментира депутатът.

Той каза, че от левицата подготвят промени в Закона за училищното и предучилищното образование:

Реално няма време да се отстранят тези проблеми до края на 2016-а година. Нови учебници не могат да се произведат за толкова кратък период от време. Отделно стандартите, по които ще функционира този закон, се правят на много бърза скорост и затова виждаме тяхното качество, защото те също трябва да са готови за 2016-а година. А тези неща не се правят толкова бързо.

Според Мирчев в закона има и противоконституционни моменти и юристите на БСП работят по тях, за да може на по-късен етап да внесат жалба в Конституционния съд.

Цялото интервю със Стоян Мирчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна