Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Илиева с турне отвъд Океана

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Мария Илиева е от онези артисти, които веднага ни грабват на сцената със своята енергия и виталност, природна красота и усмивка. Обичана е от младите поколения със своите многобройни песни и вече е наложила името си на продуцент и откривател на млади таланти в жанра, в който твори - поп музиката. Има няколко издадени албума като „Лунен сън”, „Стерео стая”, „Идвам към теб” и др. Осъществява многобройни музикални проекти с камерни и симфонични оркестри и клубни и фестивални участия в страната и чужбина. На сцената партнира на звездни имена Simply Red, Scorpions, Глен Хюз от Deep Purple, Gipsy Kings, Zucchero и др. Стъпва и на сцените на зала „Олимпия” в Париж, лисабонската MEO Arena и др. Участва във филмови продукции, лице е на благотворителни и арт проекти.



За втора година поред Мария Илиева е на турне извън България. Певицата ще обиколи няколко от по-големите градове в САЩ и Канада. Вече минаха две от участията ѝ във Флорида, а публиката в Атланта ще може да я чуе на 29 януари, в Чикаго - на 30 януари и в Сан Франциско - на 13 февруари. Междувременно са предвидени концерти в Канада. На 5 февруари тя ще бъде в Торонто, а на следващия ден - в Монреал. Певицата изнася своите концерти заедно с Георги Янев (китара), Мартин Ташев (тромпет и вокали) и Mr Moon (програминг, синтезатор и перкусии).



С Мария Илиева разговаряме по телефона. Откриваме я в Маями (втората спирка на звездата в САЩ), на сутринта след концерта там. Тя е уморена, но щастлива, както сами ще чуете в интервюто, което даде специално за приятелите на Радио България. Тя сподели, че част от средствата, получени  от билетите, са заделени за подпомагане на новото българско училище в Маями. В момента то се посещава от 40 деца и нашата общност там се старае да покаже и развие любов към българските традиции и фолклор, изкуството и културата, науката и езика ни. Почитателите на Мария Илиева в САЩ са много, но нека тя сама ни разкаже за емоционалните си срещи:


За мен е удоволствие да си поговорим, особено непосредствено след тези два концерта, които минаха в Тампа и Маями, защото вълнението е още много силно и съм много, много щастлива. Може би това е точната дума, която описва настроението ми в момента. Щастлива и благодарна съм, че имам възможността да направя тези концерти за нашите сънародници тук, че мога да се срещна с хората, успели  да реализират мечтите си, колкото и да е трудно извън родината ни. Да усетя, че те са запазили тази специална обич и отношение към българщината, към нашата култура, към музиката ни в частност. Усещах тази сладка носталгия, която може би всеки емигрант чувства, когато се докосне до нещо българско, и то на чужда територия. Това някак прави вълнението още по-пълноценно и може би по-силно и запомнящо се. Клубовете, в които пях, бяха препълнени. Много се впечатлих, защото в Тампа и Маями, където бяха моите първи концерти, няма много големи български диаспори. Бяха дошли много хора, не само българи, и това ме направи щастлива.

Концертната програма на Мария Илиева отвъд океана включва не само най-големите хитове на певицата, но и специални акустични версии на златни български песни. Тя няма да пропусне и най-новата си балада – „Нека вали”. Клипът към нея бе пуснат в началото на януари и още с премиерата се нареди сред най-гледаните в социалните мрежи.

„Нека вали“ е песен, която много харесвам и обичам още от първия миг, в който чух демо записа. Направихме я с Боян Христов. Валери Милев засне видеото. Тя е с много красив аранжимент. Свири симфоничен оркестър, както и ударни, изсвирени от Васил Гутев. Китарата е записана от Георги Янев. Каква е цената на славата за мен? Може би липсата на достатъчно свободно време за любимите хора и занимания. Аз не приемам тази слава като някаква заплаха или самоцел. Тя е дошла в следствие на много работа и затова ми се струва някак естествена. Не е бреме. Аз не съм се залъгвала, че публичността е най-приятното усещане, което някой може да си „причини“. И от самото начало на кариерата си осъзнах, че има и положителни, и отрицателни страни. За мен важното е, че имам един свой вътрешен баланс, който ми дава покой. Общо-взето се чувствам добре и много щастлива с всеки един избор, който съм направила, и начина, по който се развива професионалният ми път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна