Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилма Русеф нареди масова битка с комарите заради вируса зика

Бразилската армия раздава листовки на гражданството как да се бори с опасните преносители на вируса зика. На помагалото пише: "Внимание, този комар може да убие".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилия не може да си позволи да загуби битката с комарите, които разпространяват вируса зика, и затова цялото население трябва да се включи в унищожаването на насекомите преносители, заяви бразилската президентка Дилма Русеф, цитирана от Ройтерс.

Все още не разполагаме с ваксина срещу зика. Единственото, което можем да направим, е да се борим с комарите, каза Русеф пред репортери по време на посещение в команден център за борба с опасния вирус.

Бразилия е регистрирала най-много случаи на микроцефалия при новородени, чиито майки по време на бремеността са били заразени от зика след ухапване от комари.

Бразилската президентка съобщи също, че тестове за разработване на ваксина срещу вируса стартира идната седмица  в един от водещите бразилски биомедицински институти в Сао Пауло. Според експерти изнамирането на ваксина може да отнеме години. Въпреки това един от водещите световни разработчици подаде и надежда, като заяви, че такава ваксина може да се появи още до края на годината.

Русеф призова бразилците да премахват всякакви локви или отворени резервоари за вода по домовете си, където биха могли да се развъдят комари.

От средата на февруари 200 000 бразилски войници ще бъдат мобилизирани в санитарните дейности срещу комарите. Армията и сега вече извършва много от разяснителните и предпазни действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна