Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български автобус с учители катастрофира в Македония, има ранени

| обновено на 03.02.16 в 22:19
Снимка: БГНЕС
Български автобус с учители катастрофира в Македония. Инцидентът е станал късно снощи при село Ранковце до Крива паланка.

В автобуса са пътували повече от 43 души - учители от Финансово-стопанската гимназия в София. По първоначална информация превозното средство е излязло от пътя и се е ударило в дърво.

През целия ден информацията за броя и състоянието на пострадалите при катастрофата в Македония беше противоречива. По-рано беше съобщено, че получилите медицинска помощ в болницата в Крива паланка българи са 11 и всички те са вече на българска територия. Четирима  са тръгнали с немедицински транспорт към България още преди обяд. Били са прегледани в "Пирогов", като трима от тях са били освободени от болницата, тъй като са били с леки травми.

Останалите  са транспортирани с линейки, тръгнали от София около 13 часа по обяд. Беше съобщено, че сред тях има две жени с по-тежки фрактури, като едната е със счупен прешлен, а другата  -  със счупена ключица. 

Изясни се, че общо 12 души са потърсили  помощ в болница "Пирогов" . Шестима остават за лечение, като от тях една жена е в по-тежко състояние. Лекарите преглеждат други двама  пострадали. Все  още обаче не е ясно дали те ще останат за лечение в болницата. Гворителят на лечебното заведение Мария Пойразова обясни:

Те преминаха основни прегледи и изследвания, като жената в най-тежко състояние, при нея се наложи да бъдат извърешни и високо специализирани изследвания.Те се налага да остане в неврохирургията на "Пирогов", тъй като има счупване на някопко ребра и има фрактура на поясен и на гръден прешлен.

Още четирима се налага да останатза болнично лечение. Това са хора предимно с фрактури и с контузии в областта на гърдите и на горните крайници.

Още една жена сама е потърсила помощ в "Пирогов". Те се е прибрала от Македония със собствен транспорт. Взимала е обезболяващи лекарства, но в един момент се е почувствала по-зле и затова е дошла в болницата.

Повече информация за състоянието на пострадалите се очаква утре.

Д-р Анелия Георгиева, директор на Спешна помощ в Кюстендил, обясни по-рано през деня пред "Хоризонт":

Бяхме в готовност с всички екипи, които имаме в случай на нужда да се намесим. До този момент сигнал за необходимост от такъв транспорт и медицинска помощ при нас не е получаван. Нито един наш екип не е напускал района на центъра с подобна задача. 

Иван Арсов, директор на софийската Финансово-стопанска гимназия, от която са пострадалите учители, разказа:

За щастие, болшинството от колегите, които бяха в групата на посещение в една икономическа гимназия в Охрид, се чувстват добре. 10 души имат по-сериозни натъртвания и размествания, главно на раменните стави. Трима са гипсирани в тамошната болница. В Крива паланка се разиграва инцидентът. Разговарям непрекъснато с колегата помощник-директор, който ме информира в среднощните часове за инцидента. Една колежка има наранявания на гръбначния стълб, но подробности не знаем, защото само по телефона се чувам.

От фирмата превозвач "Мегатранс 2009" съобщиха, че  са изпратили автобус, за да прибере пътниците в България.
Според информациите обаче при пътуването е имало и друг инцидент. Автобусът на учителите се развалил и се наложило да изчакат друг, който обаче катастрофирал.

Все още няма точна информация каква е причината за катастрофата. Инспектори от Автомобилната администрация вече са започнали проверка. По информация на "Хоризонт", инцидентът е бил предизвикан от шофьора на автобуса. Той е останал в Македония и срещу него са започнали следствени действия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна