Чуйте разговора с Николина Тевекелева и нейните гости в село Старо Железаре
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Овкусяването на гозбите за хората от района на Хисаря, за древните и сегашните жителите на село Старо Железаре е толкова значима част от готвенето, че те подхождат към всяка подправка и билка с много внимание. Отделят за тях специални места в дворовете си, садят ги, отглеждат ги според изискванията за всяко от тези растения и най-накрая, когато дойде времето да ги оберат, посягат пак не как да е, не безразборно. В прибирането им също има ред. Под сенчестите чардаци се нареждат чубрица, босилек, копър, девесил, магданоз, риган, мащерка, маточина, червен сладък и лют пипер и още омайващи с аромата си растения, които биват добре изсушени, за да приготвят стопанките първо прочутата старожелезарска шарена сол и да имат още подправки за разнообразните ястия. Шарената сол, обаче, е царицата на подправките в село Старо Железаре, защото човек с нея само парче хляб да поръси и се засища. Ароматът на питата се смесва с вкуса и ароматите на подправките и човек добива сили. Само щипка от стритите изсушени треви ни дават усещането, че опитваме много ястия. Николина Тевекелева е създала със семейството си малка фирма за натурални подправки, защото иска да запази вкуса на старите рецепти и традиции в един скъп за нея край… Много често с Николина си повтаряме, че в живота ни няма нищо случайно, както и в мястото и дори в деня на срещата ни – на Бабин ден в Старо Железаре. Рецептата за шарена сол, приготвяна тук, е от столетия, предавана от старите хора на поколенията, които могат да я оценят и да я съхранят.