Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Трябва ни обединителна национална доктрина

Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата пред страната ни в настоящия исторически момент са огромни и е важно да си даваме сметка за това. Около това мнение се обединиха повечето от участниците в конференцията "България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности", организирана от Института за стратегии и анализи. 

В своето изказване вицепрезидентът Маргарита Попова акцентира върху нуждата от обединение и спешно изработване на национална доктрина:

Днес сме тук да кажем: Нужен ни е план на нацията. Нужна ни е обединителна, човеколюбива национална доктрина, за да бъдем здрав мост между Запада и Изтока в новите геополитически реалности.

Президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в контекста на темата на конференцията критикува някои от досегашните външнополитически инициативи на Европейския съюз:

Ние многократно с моя екип сме подчертавали, че е твърде вредно, това, което години наред наблюдаваме в поведението на Брюксел. Тази менторска политика по отношение на Изтока. Този опит, извинявайте за играта на думи, за износ на демокрация.

Темата за взаимоотношенията Изток-Запад, може да се окаже една от най-важните теми на нашето време, според президента от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов:

Подхождайки към тези теми все по-често и все по-ясно трябва да говорим, макар и от различни позиции. Изключително важно е да се чуват различни гледища, защото самото говорене на тази тема депровинциализира в голяма степен и българската политика, ако щете и българския акедемичен елит, ако щете и българската журналистика, медии и българското общество. Нямам никакъв страх, разбира се, да говоря на тази тема, още повече, че тя може да се окаже една от най-важните теми на нашето време.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна