Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жельо Бойчев: Проблемът с ваксините е сериозен пробив в здравето на българските деца

Жельо Бойчев
Снимка: БГНЕС

Парламентарното питане към здравния министър за ваксините няма връзка с вота на недоверие, но е част от провалената политика в здравеопазването. Това каза пред "Хоризонт" Жельо Бойчев от БСП. Питането към министър Петър Москов, което ще бъде разисквано в рамките на процедурата по парламентарен контрол, е внесено от депутати от левицата.
 

Набори от български деца имат пропуск в имунизационния календар и това са много сериозни пробиви в здравето на българските деца. Това бяха основните ни аргументи да поискаме този дебат, аргументира се Жельо Бойчев.

Жельо Бойчев нарече случая с турските ваксини поредния управленски гаф на министър Москов. Според Бойчев, скандалът е набрал сила в обществото, след като дълго време темата е била избягвана и укривана, но след намесата на прокуратурата темата е станала особено актуална.

Едно от най-основните задължения на всеки министър на здравеопазването е изпълнението на общата политика по имунопрофилактиката, подчерта Бойчев. Нито прокуратурата, нито министърът трябва да казват дали един лекарствен продукт е опасен, обясни още депутатът.

Много ме притеснява това, което се случва в здравеопазването между България и Турция, допълни Бойчев и попита защо е внесена ваксината "Еувакс", която не е в имунизационния ни календар и съдържа повече от допустимото от живачния консервант тимеросал:

Пълна мистерия е какво прави този лекарствен продукт в България… Надявам се, че истината за това, което се случва между България и Турция, малко по малко ще започне да излиза.

Интервюто на Силвия Великова с Жельо Бойчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна