Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асандж нарече "победа" решението на работната група на ООН

Джулиан Асандж се обърна към медиите с видеообръщение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление пред медиите чрез видеовръзка от еквадорското посолство в Лондон основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж нарече "победа" решението на работна група към Комитета за човешките права на ООН, че трябва да му бъде позволено свободно да напусне посолството и да му се присъди обезщетение. Той отбеляза, че решението е "юридически задължително" и подчерта: Сега задачата на Швеция и на Обединеното кралство е да изпълнят решението. Да се подкопава системата на ООН би имало сериозни последствия и те го знаят. Това означава отслабване на инструментите за спазване на човешките права и на международното право, за което двете държави са подписали съответни документи.

Асандж се укри в дипломатическото представителство на Екзвадор през 2012 г., защото бе застрашен от арест заради повдигнато срещу него съдебно преследване по обвинение в изнасилване в Швеция и зиради готовността на Великобритания да го предаде на шведското правосъдие. Опасенията на Асандж са, че от Швеция могат да го екстрадират в САЩ, а там го застрашава доживотен затвор заради разкрити от WikiLeaks секретни американски документи.

Днес постигнахме наистина значителна победа, която върна усмивката на лицето ми, заяви Асандж, като изрази радостта си, че вече ще може да види децата си.

Шведското външно министерство обяви, че Стокхолм не приема решението на работната група на ООН, която нямала правото да се произнася по този случай. Г-н Асанж е свободен да напусне еквадорското посолство във всеки момент и шведски власти нямат контрол над решението му да остане там. Г-н Асанж следователно не може да се счита за лишен от свобода поради някакво решение или действие, предприето от шведските власти, е посочено в декларацията на шведското външно министрество.

Швеция и Еквадор постигнаха съдебно споразумение през декември, че еквадорските власти ще създадат необходимите условия шведските прокурори да разпитат Асандж. Това обаче още не е осъществено. Вместо това от Кито настоявали еквадорски прокурори да направят разпита.

От своя страна бившият испански съдия Балтасар Гарсон, който сега е адвокат на Асандж, настоя, че работната група, която е създадена към Комитета по човешките права на ООН, е напълно легитимна да дава заключения по случая. Швеция и Великобритания трябва да приемат заключенията й, щом са члени на ООН. Великобритания освен това е и член на самия Комитет по човешките права.

Официален Лондон обаче обяви, че решението на работната групаа "не променя нищо", защото Асандж никога не е бил подлаган на арест по съдебен ред. Британският външен министър Филип Хамъд смята решението за "смешно", а Асандж - за "беглец от правосъдието". Британските власти подготвят и официално становище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна