Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Отлагането на просветния закон ще бъде много лош политически знак

Димитър Танев
Снимка: grajdani.bg

Отлагането на закона ще бъде много лош политически знак. Отлагането на реформите ще бъде лош знак както към обществото, така и към системата. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Димитър Танев от Реформаторския блок от Движение „България на гражданите“.

Той подчерта огромното закъснение в подготовката на държавните образователни стандарти – от предвидени 19 до момента има одобрени едва три. Това закъснение трудна може да бъда наваксано. Фаталното забавяне по думите му обаче е в процедурите за одобряването на учебници, защото зададените срокове предопределят липсата на учебници на 15-ти септември. Не съм изгубил надежда, че проектите за учебници могат да бъдат внесени и по-рано от месец август, каза още Димитър Танев.

Според Танев, процедурата по одобряване на учебниците е една от най-прозрачните в държавата:

Няма как няколко хиляди учители да бъдат поставени в една или друга зависимост. Не става дума за каквито и да било корупционни практики, а за технологично време.

Промяна в екипа на образователното министерство трябва да има. Почти всички политически сили заявиха претенциите си към промяна на тези екипи и предполагам, че това ще се случи, прогнозира Танев.

Избирането на госпожа Кунева беше много обидно, коментира още Димитър Танев:

В залага не прозвучаха дебати за образованието. Партиите решиха свои вътрешнополитически проблеми през този вот. Образованието стана заложник на тези вътрешнополитически цели.

Системата на образованието е един от най-тежките сектори в държавата. Въпросът за организацията и реализирането на политики в него е изключително труден, тъй като засяга всяко българско семейство, обобщи Танев.

Цялото интервю с Димитър Танев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна