Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Пхенян е готов да плати висока цена, за да продължи програмата си защита на режима

Снимка: ЕПА/БГНЕС


На фона на все още неприключилия отзвук от опита с водородна бомба, извършен в началото на годината, Северна Корея отправи поредна провокация към света. Този път с изстрелване на ракета.

Изстрелването на ракета е част от дългосрочна програма на Северна Корея за изработване на военно възпиране срещу евентуален опит за смяна на режима. Пхенян е готов да плати много висока цена, за да продължи тази програма, което естествено се приема като провокация от другите страни, коментира в предаването „12+3“ Аврам Агов – специалист по История на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър.

Според него няма да е изненада, ако Пхенян извърши нов ядрен опит.

Въпреки предишни санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН спрямо Северна Корея, опитът показва, че те не дават нужния резултат, макар, че са необходимо средство като мнение и позиция на световната общност, смята Агов:

Северна Корея е в режим на санкции от 50-60 години, още от Корейската война насам. Тя е изработила нещо като имунна система срещу затягане на режима около нея, търговски санкции, икономически санкции. Това е и една от причините те да успяват да пренебрегнат тези мерки срещу себе си.

Китай и Русия са против по-строги санкции срещу Северна Корея и ще бъде трудно да се стигне до консенсус в Съвета за сигурност на ООН за по-силна реакция, смята Аврам Агов.

Цялото интервю с Аврам Агов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени