Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-древните видове хадрозаври е живял преди 83 млн. години на територията на американския щат Алабама

Към интригуващия, макар и отдавна изчезнал свят на динозаврите, американски палеонтолози, добавиха нов вид от групата на „хадрозаврите“.

Фосилните останки от новия динозавърски вид били открити първоначално от любители-търсачи на кости в морски седименти в щата Алабама - край рекичка в окръг Монтгомъри. В тази южна област фосилите от динозаври са рядкост, а да се намери скелет с добре съхранен череп е повече от късмет. Затова ентусиастите-търсачи на кости разбрали, че са попаднали на находка с голяма научна стойност и се обърнали към учени-палеонтолози, които да се заемат с разкопките. Разкритите образци са сред най-пълните скелети от динозаври, откривани в района, като се оказали от най-ранните хадрозаври, живели преди около 83 милиона години по време на горната креда.

Учените ги определиха като представители на нов вид и им дадоха латинското наименование Еотраходон ориенталис (лат. Eotrachodon orientalis).

След като изследвали подробно образците от новия вид, учените достигнали до извода, че интересната група на хадрозаврите, наричани още динозаври с патешки човки, вероятно произхождат от източната част на САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Vertebrate Paleontology - научно списание на палеонтология на гръбначните.

*******

Повече за хадрозаврите и за представителите на новия вид ще научите, ако чуете звуковия файл с материала, излъчен в младежкото предаване на Радио София - "Шоколад". 

Всъщност хадрозавър е и първия динозавър, открит в Северна Америка. Първият скелет, но без череп, е намерен през 1858 година в Ню Джърси, а през 1865 година е описан от палеонтолога Джоузеф Лейди. Благодарение на това откритие се изяснява, че  динозаврите могат да се придвижват на задните си крака.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна