Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонардо ди Каприо получи престижната награда БАФТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският актьор Леонардо ди Каприо и неговата сънародничка Бри Ларсън получиха наградите на Британската академия за кино (БАФТА) за „най-добра мъжка” и „най-добра женска роля”. На церемонията в Лондон, 41-годишният Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането”. Това е и първата му награда БАФТА:

На един човек трябва да благодаря. Нямаше да съм тук, ако не беше този човек. Аз не израснах в привилегирования свят, израснах в много лош квартал на Лос Анджелис. Но тази жена ме караше по три часа дневно до различно училище, за да ми покаже една различна възможност. Днес е нейният рожден ден. Мамо, честит рожден ден, много те обичам!

Самият филм "Завръщането" бе посочен и за най-добрия, според Британската киноакадемия. Алехандро Иняриту спечили наградата за най-добър режисьор:

Искам да отпразнувам, да споделя и да посветя тази награда на моята съпруга Мария, с която утре ще отбележим нашата 24-та годишнина заедно. Това наричам героизъм, издръжливост и оцеляване.

Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата „Стая“. 26-годишната актриса вече има „Златен глобус” за тази роля.

За най-добър поддържащ актьор и актриса бяха обявени съответно Марк Райлънс за ролята си във филма „Мостът на шпионите” и Кейт Уинслет за играта си в биографичната драма „Стив Джобс”:

Моите деца вероятно са по-развълнувани в този момент от мен самата, както и чудесните ми родители. Много ви обичам, благодаря за подкрепата! Благодаря на всички, каза Кейт Уинслет.

Филмът „Бруклин” на Джон Краули получи наградата на Британската академия в категорията „най-добър британски филм”. Актьорът от "Междузвездни войни" Джон Бойега спечели наградата за Изгряваща звезда - единствената, за която гласува публиката:

Много ви благодаря. На първо място искам да благодаря на Бог за този момент. Голяма благодарност на БАФТА за тази невероятна възможност, както и на членовете на обществеността, които гласуваха. Хора, отдавна не съм правил това - наистина е голям шанс, каза Джон Бойега и добави, че иска да сподели тази награда с всички млади мечтатели, които са решени и работят усилено.

Световната киноиндустрия нарича наградите БАФТА „репетиция” за връчването на „Оскари”-те.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна