Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Костов: Турция не се справя със спирането на бежанския поток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България и Македония ще обсъдят днес в Прага мерки за ограничаване на миграционния поток. Дискусиите в Прага са координационни в търсене на решения за охрана на границите срещу нелегалната миграция и помощта за страните, подложени на мигрантския натиск.

Ако страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария) се споразумеят без нас, това ще бъде в ущърб на България, смята Димитър Костов – почетен председател на Българското дипломатическо дружество.

В предаването „12+3“ той заяви:

Няма съмнение, че ако се осъществи тази идея, самата постановка на въпроса „Гърция не се справя, дайте да я изолираме и да направим корекции на европейските граници, е неиздържана“. Аз го схващам обаче като отчаян ход на държавите, които са изложени на безпрецедентен миграционен натиск, при бездействие и немощ от страна на Брюксел. Затова са решили да стигнат дотам.

Според Димитър Костов България трябва да изложи ясно тревогата си, че бежанският поток може да тръгне към страната ни.

Подходът Турция да ни помага да решим проблема е грешен, смята той.

По думите му само германският канцлер Ангела Меркел продължава да вярва на обещанията на Турция, че ще спре миграционния поток, след като ЕС отпусна огромна финансова помощ за тази цел:

Необходимо е преразглеждането на този въпрос и това сигурно ясно ще бъде заявено на съвещанието в Прага. Признанието е, че Турция не се справя. Или трябва да се постави по-сериозно въпросът пред нея (бел.ред Ангела Меркел). Това не отменя да се помага на Гърция да спира потока, защото той ще върви, независимо в какъв темп.

Цялото интервю с Димитър Костов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна