Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Разпореждането на премиера за магистрала „Хемус“ е много сериозен гаф

Снимка: БГНЕС

Законът за обществените поръчки не предвижда възможност премиерът чрез ресорния министър да разпореди на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ прекратяването на обществената поръчка за избор на изпълнители на строителството на магистрала „Хемус“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Петър Бакърджиев - председател на Института за правни анализи и оценки.

По-рано днес Правителствената пресслужба разпространи съобщение, в което се казва, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) да прекрати незабавно процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала "Хемус" – лот 1 и лот 2.

Това, което се случва е странно, смята Петър Бакърджиев:

Между това предприятие/НКСИП/ и премиера няма пряка връзка. И второ – прекратяването на обществената поръчка трябва да бъде извършено от възложителя.

Според него, ако не става въпрос за грешка в правителственото съобщение, то това е много сериозен гаф.

Петър Бакърджиев коментира и искането на министър Владислав Горанов да се разсекрети доклада на "Аликс партнерс" за Корпоративна търговска банка:

Ако е истина това, което се твърди, че зад тази банка стоят конкретни хора, които сега стоят и зад фирмите, такава информация се артикулира в публичното пространство, двете събития не са странни и могат да бъдат обяснени.

СнимкаЕдин от депутатите, които много настояваха да бъде разсекретен докладът, беше Методи Андеев от ГЕРБ. В "Нещо повече" той сподели, че е доста изненадан от решението на финансовия министър:

Ние се интересуваме какви са били условията по договора. Тези фирми имат две нива на действие. Едното е да установят пътищата на финансовите потоци, къде са отишли, къде се намират, кои банки, как са изразходвани, в кои фирми и т.н. Втората много съществена задача е тези пари да бъдат върнати в първоначалния трезор. Дали договорът има такава опция.

Методи Андреев допълни, че ще настояват да бъдат казани имената на публичните личности, които имат връзка с КТБ.

Той коментира и спирането на търга за изпълнител на строителството на отсечки от магистрала "Хемус". Според него премиерът трябва да бъде подкрепен в решението си да разпореди прекратяването на процедурата.

Разговорът с Петър Бакърджиев и Методи Андреев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна