Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Свиленски: Причините за спирането на магистрала "Хемус" са политически, премиерът може да погази всеки закон

| обновено на 16.02.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Очаква се да бъде дадена информация за нов конкурс за строител на магистрала "Хемус". Процедурата по избор на изпълнители на проекта беше прекратена изненадващо по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Депутатът от БСП Георги Свиленски прогнозира за "Хоризонт", че строежът на магистрала "Хемус" ще бъде отложен във времето. Според него, 
причините за спирането на строителството, предвид информациите, които излизат от вчера, се оказват политически:

За пореден път ставаме свидетели, че в България върховенството на закона не е най-важната част и това, което каже премиерът, това, което реши премиерът, може да погази всеки един закон, всяка една поръчка, всеки един проект, което е притеснително. Не виждам какви са притесненията на министър-председателя за това спиране. Явно става въпрос просто за разчистване на политически интереси, тъй като той твърди, че вчера спира процедурата и едва ли не днес или утре ще бъде обявена наново процедура със същата проектна документация, т.е. няма да се прави оптимизация на проекта, с цел намаляване на средствата, а ще бъде обявена същата процедура, вероятно със същите участници, но вероятно други участници ще спечелят.

Според Свиленски трябва да се направи абсолютно нова процедура:

Когато се обявява, че поради липса на средства се прекратява процедурата, и поради висока цена, нормално е да се преразгледа проектът, за да се намали цената. Ако парите са европейски, цената може да бъде висока, но ако са български, цената ще трябва да бъде вероятно по-ниска. Това поставя въпроса на държавата към европейското финансиране и това, което е заложено в бюджета като финансиране. Не виждам основание в претенциите на премиера да казва, че спира проекта поради липса на европейско финансиране, като беше ясно още от самото начало, че парите за магистрала „Хемус“ от оперативните програми няма да стигнат, заради това, че те са недостатъчни за магистрала „Струма“ и за другите проекти.

Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова автомагистрала „Хемус” ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет. В телевизионно интервю тя заяви, че  трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта за около 800 млн. лева.

Цялото интервю с Георги Свиленски може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна